dinsdag 18 september 2018

De Bijlmer Sounds: een kleine soundtrack van de Bijlmer


You can’t shoot the sound - Fotograaf en journalist Auke VanderHoek maakte een keuze uit zijn muziekfoto’s en verhaalt over Hip Hop en de Bijlmer in overzichtstentoonstelling De Bijlmer Sounds. De expositie wordt vrijdag 21 september om 17.30 geopend en is tot vijfweken daarna te zien in het atrium van het Cultureel Educatief Centrum (CEC) bij metrostation 2018 Ganzenhoef.

Dit jaar vieren we de vijftigste verjaardag van de Bijlmer! In een halve eeuw heeft de Bijlmer zich ontwikkeld tot een levendige, veelzijdige buurt, waar muziek al vanaf het begin een belangrijke rol speelt. Bij de samenstelling van Bijlmer Sounds werkten het Stadsdeel Zuidoost samen met inwoners, artiesten, fotografen en muziekkenners. Zo kwam een afwisselende expositie tot stand, die in woord, beeld en natuurlijk geluid.

Bijlmer Sounds. De Bijlmer klinkt. De Bijlmer swingt. Van oudsher waaien muziekstijlen uit alle windstreken hier aan. Klanken en cadansen die heimwee verzachten of het verlangen naar elders juist aanwakkeren. Muziek die oude bekenden bij elkaar brengt of zorgt voor nieuwe ontmoetingen.

Zangers en muzikanten zoeken elkaar op, vinden een publiek. Scenes worden gevormd, verbinding ontstaat. In de broedplaats die de Bijlmer heet, staan talenten op. Oude muziek vermengt zich met andere stijlen en ritmes en vormt een nieuw geluid, dat zijn weg weer zoekt naar een volgend publiek. Een proces dat altijd voortduurt.

De expositie Bijlmer Sounds brengt een ode aan de muzikale rijkdom in deze wijk. Een totaaloverzicht is ondoenlijk, daarom brengen we een selectie aan betekenisvolle verhalen voor het voetlicht. Het heeft geresulteerd in vijf deelexposities. Over iconen en jong talent. Over gisteren en vandaag. Samen vormen ze een afspiegeling van een wijk waarvan muziek de hartslag is.


Diggin’ 50 Years of Bijlmer Music
AnneMarie Tiebosch dook in de rijke geschiedenis van de
Bijlmermuziek, fotograaf Jonna Bruinsma legde belangrijke
spelers vast in beeld.

I believe in Amsterdam
Fotograaf Dirk W. de Jong ontdekte één van de bestbewaarde
geheimen van de Bijlmer: de gospelscene.

2005: Solomon Burke in de Bijlmer
Ellen Alvares blikt terug op het legendarische bezoek van gospelster
Solomon Burke aan het CEC, waar hij zong en preekte.

Kaseko, méér dan muziek alleen
Kasekoliefhebber Roy Ristie vertelt over de herkomst van deze dansmuziek -
razend populair in Surinaamse kringen, maar daarbuiten vrijwel onbekend.

Boy Edgar: jazzmuzikant en huisarts
De tentoonstelling die eerder werd samengesteld door UvA, bijzondere collecties met beeldmateriaal uit het Nederlands jazz-archief gaat in reprise. Boy Edgar combineerde een huisartspraktijk in Hoogoord met een bestaan als jazzartiest.

You can’t shoot the sound
Fotograaf en journalist Auke VanderHoek maakte een keuze uit zijn
muziekfoto’s en verhaalt over Hip Hop en de Bijlmer.


Locatie:
De expositie is
Vanaf 21 september
2018 te zien in het
CEC-gebouw

Voor meer Hip Hop foto's check het foto archief.

@2018 VFJ• VanderHoek Fotografie/Auke VanderHoek, alle rechten voorbehouden. 
Op deze tekst en foto('s) rust copyright.

Geen opmerkingen: